AKUPUNKTÚRA

Az akupunktúra szó két részből áll: Acus – latinul tűt, a Punctura pedig szúrást jelent. Szabadon lefordítva tűszúrásos kezelést, gyógyítást jelent. Nagyon fontos, hogy a tűk szúrása elhelyezése, pontosan körülírt, meghatározott helyeken az ún. akupunktúrás pontokban legyen elhelyezve.
Az akupunktúra lényege abban rejlik, hogy a test bizonyos területén elhelyezkedő aktív pontok szúrásával, stimulálásával, ingerlésével történik. Az aktív pontok ingerlését különféle módon is el tudjuk érni: hőkezeléssel a moxibuszció alkalmazásával, nyomással, akupresszúránál, gyönge, modulált árammal, az elektroakupunktúránál, elektropunktúránál, sőt létezik kolorterápia, laseropunktúra, magnetopunktúra, stb. is.
Az aktív pontok bizonyos rendszer alapján szoros belső összefüggést képeznek a bőr felszíne és a belső szervek, szövetek, valamint a test funkciói között. Ezért a belső szervek és rendszerek működési, egyéb hibái következtében az aktív pontok rendkívül érzékennyé válnak a nyomásra, megváltozik az elektromos ellenállásuk. Amennyiben inger éri az érzékeny pontokat (nyomás, hő, áram, mágnes…)  hatni tudunk a belső szervek és rendszerek funkcióira, egyúttal az egész szervezet működésére.
Amennyiben az akupunktúra alkalmazására a betegség kezdeti stádiumában kerül sor, akkor a tökéletes gyógyuláshoz, az eredeti állapot visszaállításához jutunk. A betegség elharapózott, sőt idült állapotában alkalmazott akupunktúra fontos szerepet kap a fájdalomcsillapítás, gyulladásgátlás, a test energiával való feltöltése, nyugtatása, sőt a rendszerek működésének harmonizálása terén. Ezért nagyon fontos szerepet tölt be az egészség megóvása, aktivizálása terén.
Az akupunktúra egy ún. fiziológiai gyógyítás, mely visszaállítja, rendezi az élet folyamatait, a rendszerek működését, növeli a szervezet ellenállóképességét, az immunrendszer hatásfokát. Az akupunktúra holisztikus, azaz az egész emberi lényre hat, nem csak az egyes megbetegedett részterületekre. Így hatással van a pszichés (lelki) és a szomatikus (testi) folyamatokra, azok harmóniájára. Nagyon hatásos, veszélytelen, és a mai napig nem találtak nem kívánt kockázatokat, nem kívánt mellékhatásokat. Beleszól a gyógyulási folyamat gyorsaságába, minőségébe és jelentősen javítja az élet színvonalát.